משפט פלילי

משפט פלילי

המשפט הפלילי הוא ענף במערכת המשפט וכלי האמון על התנהלות תקינה בחברה. החוק מגדיר מהן התנהגויות שליליות או לא נורמטיביות שחלה עליהן ענישה ובחוק העונשין נקבעה רשימה של עֲבֵרוֹת ועונשים הצפויים למי שעובר עֲבֵרוֹת אלה.

אדם המפר כללים, חוקים ונורמות אלה יואשם בביצוע עבירה פלילית ויכנס להליך פלילי מורכב ורגיש, במסגרתו ייחקר, ייעצר ואף עשוי לעמוד לדין ולהיענש בהתאם לעונשים הקבועים בחוק.

המשפט הפלילי הנו תחום מרתק המאופיין בכך שאכיפתו מוטלת על גורמי האכיפה השונים בראשיתם המשטרה שעוצרת וחוקרת והתביעה הכללית שמגישה את כתב האישום, התביעה והעמדה לדין בשם המדינה.

למרות שהדין הפלילי מטפל בפעולות שבוצעו בין אנשים ועוסק בהתנהלות הפרט בחברה, אין אדם פרטי מגיש תביעה או כתב אישום אלא המדינה עצמה, כמי שאמונה על שמירת הסדר, הביטחון והחוק.

חוק העונשין קובע שעבירות פליליות מחולקות לשלושה סוגים לפי רמת החומרה שלהן,
לחלקן יש קלון ורישום פלילי ולחלקם לא:

חטא: עבירה שהחוק קבע שעונשה איננו יותר משלושה חודשי מאסר בפועל או קנס שלא נקוב סכומו ועד למגבלה שנקבעה בחוק.

עוון: עבירה שהחוק קבע שעונשה הוא בין שלושה חודשים לשלוש שנים או שהעונש עליה הוא קנס גבוה יותר מהמינימום שמותר לבית המשפט לפסוק.

פשע: עבירה שהעונש הקבוע לה בחוק הוא יותר משלוש שנות מאסר.

הדין הפלילי עוסק בחוקים בעבירות קשות כגון רצח, ניסיון לרצח, תקיפה ואלימות, אלימות במשפחה עבירות מין, אינוס, מעשים מגונים פורנוגרפיית ילדים, אך גם עוסק בעבירות רכוש כגון שוד וגניבה, הונאה, הצתה וונדליזם. מאחר ומדובר על טיפול בעברות נגד החברה והמוסר הציבורי מטפל הדין הפלילי גם בעברות זנות, סמים וסחר, דיני מחשבים ועבירות צווארון לבן ובמסגרת החוק, נכנסו גם עברות תנועה ותעבורה תחת הדין הפלילי.

ההליך הפלילי

לאחר ביצוע עברה ו/או איסוף די הוכחות בידי רשויות אכיפת החוק המצביעות על אדם או קבוצה בביצוע עברה, מתחיל הליך כנגד העצור או החשוד/ים שתכליתו הגשת כתב אישום פלילי. מאחר ומדובר על האשמות קשות מאוד ופגיעה בחירותו ובשמו הטוב של אדם, יש צורך לנהל את ההליך במקצועיות ורגישות ולכן חובה לפנות לעו"ד פלילי שילווה את החשוד לאורך ההליך כולו במטרה למזער את הנזק ולהוציא את חפותו של אדם לאור.

ההליך מתחיל במעצר וכבר בשלבים האלה יש צורך בעו"ד מומחה בפלילים שילווה את שלבי הארכת מעצר וישמור על האינטרסים של העצור ועל הזכויות שמגיעות לו. עו"ד מאירי מלווה את החשודים כבר מתחנת המשטרה – בחקירה ומעצר, מעצר ימים או מעצר עד תום ההליכים.

עו"ד מאירי מלוה באופן צמוד את הנאשם בכל ההליך, מנחה אותו כיצד להתנהל ונלחם בנחישות נגד הגשת כתב אישום ומחיקת רישום פלילי, ובעת הצורך אף בייצוג והופעות בבתי משפט, בביטול כתב אישום, שחרור ממעצר ובערעורים פליליים.

השלב המרכזי בהליך הפלילי הוא שלב ההוכחות. שלב בו כבר נבנה תיק הוכחות נגד הנאשם, המשטרה העבירה את המלצותיה והתביעה החליטה להגיש כתב אישום. לשלב ההוכחות מתכוננת התביעה מטעם המדינה והסנגור המלווה את הנאשם ונלחם על חפותו.

חובת ההוכחה היא על המדינה והתביעה, הן חייבות להוכיח לבית המשפט מעל לכל ספק כי הנאשם ביצע עברה פלילית וראוי לענישה המוגדרת בחוק, עד להכרעת הדין הנאשם הנו חף מפשע.

פסק הדין במשפט פלילי

פסק הדין קובע האם הנאשם זכאי או אשם ומורשע בפשע, ההכרעה מתבצעת לאחר שלב ההוכחות, שמיעת הטענות והעדויות ועשויה להתנהל זמן רב. ההכרעה יכולה להיות מלאה או חלקית, בה יזוכה אדם מחלק מסעיפי כתב האישום ועונשו יהיה קל יותר. יתכן אף מצב בו אדם יימצא אשם בביצוע עבירה פלילית, אך לא יורשע ע"י בית המשפט בהרשעה פלילית.

השלב המכריע בהליך הפלילי הוא שלב הכרעת הדין והענישה. במקרה של הרשעה בעברה פלילית יחליט בית המשפט על גזר דינו של המורשע ותקבע חומרת עונשו. לעיתים הסאגה אינה מסתיימת והנאשם מגיש ערעור הן על ההרשאה והן על חומרת העונש ועורך הדין הפלילי ממשיך בליווי עד למיצוי הליכים בערכאות השונות.

גם לאחר ההליך הפלילי עו"ד המתמחה בפלילים ממשיך ללוות את מרשיו בסוגיות של בקשות חנינה, עתירות אסירים, וועדות שחרורים וכד'